M. CHREN: Vláda porušuje zásady, na ktorých je vystavaný štát

06.08.2012 Bratislava

Bratislava 6. augusta (TASR) - Zmenou zákona o sociálnom poistení, jej prípravou a prerokovávaním porušuje vláda Roberta Fica (Smer-SD) základné princípy. "Zásady, na ktorých je vystavaný štát," upozornil dnes dopoludnia v rozprave k zmenám v dôchodkovom systéme opozičný poslanec NR SR Martin Chren (SaS).

Svojim kolegom, ktorých bolo v pléne približne 40, sa pokúšal vysvetliť, že podľa neho ide o nezákonný, nelegálny a nelegitímny postup. Porušenie pravidiel nastalo už pri medzirezortnom pripomienkovom konaní, prvom pokuse o prerokovávanie novely v zrýchlenom režime v pléne, ale aj počas aktuálnej diskusie.

Celý proces tak označil za veľkú dôchodkovú krádež. "Čo ďalšie chcete ľuďom zobrať? Na čo iné im chcete siahnuť?" pýtal sa poslancov Smeru-SD. Dodal, že vládnemu kabinetu stačilo iba niekoľko mesiacov, aby sa ukázal, ako závidí bežným občanom ich úspory na dôchodok. Na záver ho tak vyzval na zodpovednú politiku.

"Vyzývam vás, aby ste používali zdravý rozum," odkázala mu exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová. Jeho pozornosť upriamila na výsledky hodnotenia tímu z Medzinárodnej organizácie práce (MOP) ešte z roku 2007. Ten vtedy konštatoval zlé nastavenie dôchodkového systému a ako jedno z opatrení navrhol aj zníženie odvodov do druhého piliera.
 

Vyberte región